zelf wasmiddel maken
0

Zelf wasmiddel maken

Na deodorant wilde ik nu zelf wasmiddel maken. Mijn tweede poging trouwens want ik heb het al eerder geprobeerd.

Ik gebruikte toen Marseillezeep en las het recept verkeerd waardoor ik het zeep en watermengsel erg lang heb laten doorkoken. En bij gebrek aan etherische olie, rook het naar groene zeep. Niet echt een geur die ik in mijn wasmiddel wil. De was die ik deed, leek niet veel schoner dan vóór de wasbeurt dus ik was er even klaar mee.

Bij toeval kwam ik een paar weken geleden bij de kringloopwinkel de Groene Ezel in Heemskerk een voorraad Hoogovenszeep tegen. Deze zeep werd vroeger gebruikt door en meegegeven aan personeelsleden. Ik hoorde mensen in de kringloopwinkel praten over hoe geweldig deze zeep was omdat er ossengal inzit en dat het ook gebruikt werd om kragen van overhemden schoon te maken.

Dat moet geschikt zijn om wasmiddel mee te maken!

Let op: Deze zeep is niet vegan vanwege de ossengal. Marseillezeep is wel vegan en Green Evelien gebruikt Aleppo’s oerzeep op basis van olijfolie en laurierolie. Deze oerzeep wordt mijn volgende project. Voor nu ging ik vooral voor de test. Het lijkt me sowieso beter voor het milieu dan chemisch wasmiddel.

Hoogovenszeep werd het dus. Ik kocht 10 zeepjes voor 10 cent per stuk, gaf er vijf aan mijn schoonouders die het liefst met een stuk zeep wassen en hield er vijf voor mijn experiment.

Dit keer heb ik de recepten op internet beter gevolgd. De kunst is om de geraspte zeep eerst met gekookt water op te lossen en daarna het resterende hete water erbij te doen. Daarna laat je het een nachtje staan tot het ingedikt is. Ik kookte water in de waterkoker en gebruikte dat. Werkte prima.

Omdat ik niet meteen te veel wilde maken heb ik de hoeveelheden aangepast. De meeste recepten op internet hebben het over 80 gram zeep met 5 liter water of 40 gram zeep met 2,5 liter water. Mijn variant:

  • 20 gram geraspte hoogovenzeep.
  • 1,25 liter water

Ik deed de geraspte zeep in een pan, goot ongeveer een halve liter net gekookt water erbij en roerde het met een garde. Toen schonk ik de rest van het water erbij en roerde het met een pollepel verder door. Met de garde gaat het erg schuimen en dat leek me niet handig. Geen idee of het verder iets uitmaakt.

Ik heb ook nog wat druppels etherische olie erbij gedaan omdat de Hoogovenszeep erg ruikt naar ouderwetse zeep. Haha, wat zou je anders verwachten 😉 .

Toen liet ik het staan, ik heb het nog wel een paar keer doorgeroerd maar ook daarvan weet ik niet of het nodig is. Nadat het iets afgekoeld was heb ik het overgeschonken in de fles die ik wilde gebruiken. Vond ik makkelijker want nu was het nog aardig vloeibaar.

De volgende ochtend even met de fles geschud en mijn eerste wasje gedraaid.

De eerste was bestond uit een paar linnen shirts waarvan op eentje een vetvlek zat. Daar had ik wat afwasmiddel opgesmeerd maar je zag toch nog een vlek. Normaal gewassen op 40 minuten, kort programma en 800 toeren.

De vlek was er uit, de shirts waren helemaal schoon en roken lekker fris. Ik werd er zo blij van!

Daarna een witte was gedraaid waar een lelijke vlek op zat. De temperatuur op 90 graden en ook hier het verkorte programma. Helaas is die vlek er niet uitgegaan. Ook niet nadat ik er een tweede keer wat soda bij had gedaan.

Al met al ben ik gemengd enthousiast. Voor ‘gewone’ wasjes is het zeker een goed alternatief maar voor hardnekkige vlekken moet ik nog iets verzinnen.

Verder heb ik naast mijn ervaringen nog wel een paar twijfels:

  • Ik zag op internet een artikel over het verschil tussen detergent en zeep. Daar gaven ze aan dat zeep niet geschikt is als wasmiddel.Is dat zo?
  • Ook zag ik een paar keer voorbij komen dat soda aluminium kan aantasten dus doe ik er wel goed aan om dat in mijn dure wasmachine te gebruiken.
  • Een paar keer las ik over stinkende wasmachines, hoe kan ik dat voorkomen?

Ik ga binnenkort maar eens wat vragen stellen bij mijn vaste witgoedmonteur van Elco Smit.

Wordt vervolgd…