11

Voorlopige operatiedatum bekend

De voorlopige operatiedatum is bekend en staat op 21 april. Nog een maandje dus.

Vorige week was alweer de vierde bijeenkomst bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. Het gaat nu hard.

We krijgen veel informatie om ons voor te bereiden. Ondanks dat ik al veel uitgezocht had, leer ik toch steeds bij. Het is lekker praktisch en vooral bedoeld om inzicht te krijgen zodat we weten wat ons te wachten staat.

Hoe plan je bijvoorbeeld je dag in qua eten? Welke oefeningen kun je thuis doen om sterke spieren te krijgen en houden? En hoe ga je straks om met emotie eten? Want emoties hou je altijd. Ook na de operatie.

Naast de bijeenkomsten ben ik ook bezig met mijn eigen voorbereidingen. Ik heb een lijstje gemaakt met dingen die ik moet doen en spullen die ik wil kopen.

Heel suf, een nieuwe pyjama en sloffen omdat ik er natuurlijk wel een beetje knap bij wil liggen in het ziekenhuis. 😉

Boeken halen bij de bibliotheek om te lezen voor de eerste dagen na de operatie. Het is dan meivakantie dus lekker relaxen in de tuin als het mooi weer is.

Maar ook heb ik inmiddels een kookwekker, kleine bakjes voor (thuis en om mee te nemen) en een leuk medicijndoosje om mijn vitamines in te bewaren. Waarom een ‘leuk’ medicijndoosje? Omdat ik gemotiveerder ben als het leuk is.

Een andere manier waarop ik me voorbereid, is sporten. Ik wil zo goed mogelijk de operatie in gaan. Als mijn conditie beter is, loop ik minder risico’s op complicaties en zal het afvallen sneller gaan.

Daarom sport ik nu drie keer in de week. Op maandag en woensdag alleen fitness en op zaterdag eerst fitness en nog een uur aquafit. Verder wandel ik nog met de hond en naar de bijeenkomsten ga ik altijd op de fiets. Lekker dat het voorjaar eraan komt!

Al met al ben ik wel goed bezig, vind ik zelf.

Wat ik wel merk is dat mijn hoofd vol is. De operatie neemt mijn denken in beslag en ik moet me bewust af en toe ontspannen om mijn hoofd weer een beetje leeg te krijgen. Ook heb ik meer moeite om me op andere dingen te concentreren. In die zin heeft het nu al veel impact.

Mijn gemoedstoestand gaat in pieken en dalen. Sommige momenten schiet ik in de stress omdat ik dan zeker weet dat ik het niet ga redden en op andere momenten kan ik bijna voelen hoe het is om slank te zijn.

Afgelopen bijeenkomst zagen we een groep die al een jaar verder waren. Wow, allemaal slanke mensen! Ze waren zo blij en trots en ik kon niet geloven dat deze mensen ook ooit zo zwaar geweest zijn. Dat geeft moed!

Nu gaan de laatste weken van voorbereidingen in. De eerste uit mijn groep wordt begin april geopereerd dus die mag/moet al bijna aan de Modifast. Daar zie ik wel tegenop, die Modifast. Maar hoewel de meningen verdeeld zijn, moeten wij dat helaas nog doen de laatste veertien dagen voor de operatie.

Tot slot ben ik nog iets aan het oefenen: langzaam eten. Ik heb een leuke oefening gekregen om me bewust te maken van eettempo. En aangezien langzaam eten goed is voor ieder mens, daag ik jullie uit om het ook eens te proberen.

Dus doen je mee?

Leg een kookwekker naast je bord en zet hem op twintig minuten. Druk op start en zorg dat je bordje pas leeg is in de laatste minuut.

Tip: Zorg dat je bord voorverwarmd is! 😀

 

 

11 thoughts on “Voorlopige operatiedatum bekend”

 1. Ik neem de uitdaging aan, zal wel moeilijk worden want meestal ben ik binnen 5 minuten klaar met eten.
  Eerst nog even een kookwekker kopen.

 2. Is een familietrekje denk ik :-). De eerste vijf minuten dacht ik nog dat het makkelijk was maar het lijkt alsof de laatste vijf minuten veel langer duren. Ik heb zelfs gecontroleerd of de kookwekker het wel goed deed! 😀

 3. Zo spannend Heleen! Ik geloof in je, over een jaar sta jij ook stralend vol trots en slank bij een nieuwe groep. Je bent nu al een hele tijd zo goed bezig deze strijd ga je zeker winnen.

 4. jee Heleen, 20 minuten om je bord leeg te eten is wel heel lang!! Maar ook ik ga het proberen, leg mijn telefoon met stopwatch wel naast mijn bord.

 5. Ha, ha, jij vind het net zo spannend als ik, volgens mij! Leuk om te zien en lezen dat iedereen zo meeleeft.

 6. Nou Annemarie, ik ben benieuwd! Ik had vandaag ook alweer 5 minuten over. En dan eet ik nu nog normale porties!

 7. Ik ben de uitdaging ook aangegaan, maar het is per dag verschillend. Een maaltijdsalade die goed gekauwd moet worden, kost wel 15 minuten. Maar als het een maaltijd is, die makkelijk en soepel naar binnen glijdt, is het binnen 10 minuten weg. Ik geloof wel dat het goed is om rustig en langzaam te eten. Blijven proberen, dus maar …
  Heleen, weet je al of 21 april de definitieve datum wordt?
  Het schiet nu echt op, hoor!

 8. Dat is omdat ze bij de operatie de lever opzij moeten leggen. Bij mensen met overgewicht is de lever vaak vergroot en dat geeft een risico. Door met een crashdieet af te vallen, verkleint de lever en heb je minder risico.
  Maar er zijn ook steeds meer tegengeluiden omdat het modifast dieet ook een aanslag op je lichaam is en dan ga je dus niet optimaal de operatie in. Ik vind het lastig, want ik geloof het tweede en ik heb een hekel aan die shakes. Bij veel locaties van NOK doen ze het niet meer, maar in Beverwijk nog wel helaas.

 9. Hoi An, ik heb nog geen definitief bericht. Een van de chirurgen is uitgevallen (reden onbekend) en bij een aantal uit mijn groep is de datum verschoven. Ik ga dinsdag of woensdag even bellen als ik dan nog niets gehoord heb. Het wordt wel spannend hoor.

 10. Ik hoop voor je dat het niet wordt uitgesteld, dat lijkt me heel vervelend voor je. Je wacht al zo lang en bent er nu zo op ingesteld. Succes met bellen.

Comments are closed.