0

Terug naar de toekomst?

Diep in mijn hart wil ik altijd al terug naar de tijd van lang geleden. Toen de vrouwen alles nog zelf deden en de druk om carrière te maken nog alleen voor mannen was. Klinkt niet echt geëmancipeerd. En echt terug wil ik zeker niet want ik geniet van alle gemakken van het moderne leven en ook van de kansen die we hebben.

Maar gewoon, wat meer eenvoud, je niet gek laten maken. Leven van pure producten en zelfgemaakte lekkernijen. Die dan ook nog gezond zijn natuurlijk, want ik mag wel wat pondjes kwijtraken. Geïnspireerd door de paleo-beweging en mijn vegetarische vriendin die inmiddels helemaal vegan is, ben ik me gaan verdiepen in een natuurlijkere manier van eten en leven.

koeien melkenMet hele kleine stapjes vooruit en af en toe een paar stappen achteruit, ga ik langzaam richting een groenere en meer pure manier van leven en eten. En wat ik zie, is dat veel dingen een andere aanpak vragen.

Minder plastic betekent meer papieren, stoffen en aardewerken verpakkingen. Minder stroom verbruiken met elektrische apparaten betekent meer snijden en hakken en kneden met de hand. Minder kant-en-klaarmaaltijden betekent meer seizoensproducten wassen, invriezen en inmaken.

Als ik foto’s bekijk van bloggers die al zonder verpakkingen leven dan herken ik onze voorraadkast van vroeger. Steeds vaker zie ik in gedachte mijn moeder aan het werk en besef ik dat ik dingen op haar manier doe, met de hand en ouderwets. En ik bedenk me: we gaan niet vooruit, we gaan terug! Terug naar een groenere toekomst.

Onze moeders waren zo gek nog niet.