ecologische voetafdruk
0

Mijn ecologische voetafdruk

Een van de dingen die verbetert als ik bewuster ga leven is mijn ecologische voetafdruk. Om te bepalen hoeveel ik daarop ga winnen, wil ik weten hoe groot mijn ecologische voetafdruk op dit moment is.

De redenering achter de voetafdruk is dat iedereen een gelijk stuk van de wereld beschikbaar heeft, namelijk 1,8 hectare land. Daarop moet hij alles produceren wat hij nodig heeft. De gemiddelde wereldbewoner heeft echter 2,7 hectare nodig en een gemiddelde Nederlander gebruikt zelfs 6,3 hectare (bron: WNF).

De test kun je doen op de site van het Wereld Natuur Fonds voetafdruk. Jaren geleden heb ik hem al eens gedaan en toen schrok ik van mijn score omdat ik dacht dat het allemaal wel meeviel. Ik deed toch geen buitensporige dingen :-).

Ik weet niet meer wat mijn voetafdruk toen was maar deze keer was het 5,17 hectare!

Au, dat is veel! Het betekent dat we 2,9 aardbollen nodig zouden hebben als iedereen zo zou leven als ik. Gelukkig – schrale troost – zit ik nog wel onder de gemiddelde Nederlander.

De komende tijd ga ik mijn leefstijl aanpassen en over een paar maanden ga ik kijken wat er veranderd is en hoeveel effect dat heeft op mijn ecologische voetafdruk.

Wat is jouw ecologische voetafdruk?