meringues
0

Meringues van kikkererwtensap

Merengue of meringue?

Op het blog van de Groene Meisjes vond ik niets toen ik zocht op merengues van kikkererwtensap. Raar want ik wist dat ik het recept daar gezien had. Uiteindelijk vond ik wel meringues van kikkererwtensap.

Voor de zekerheid even de website van het Genootschap Onze Taal geraadpleegd en antwoord gevonden.

  • Merengue is een dans en het is muziek, allebei uit de Dominicaanse Republiek;
  • Meringue is een schuimgebakje. De groene meisjes weten wel wat ze schrijven!

Terug naar de kikkererwten. Mijn vegan vriendin vertelde me dat je van het sap van kikkererwten meringues kan maken. Nuttige info want ik maak vaak hummus en gooi het sap dan weg.

Nu heb ik pas geleden ook nog een geweldige Kenwood keukenmachine gekocht en nadat ik hiermee hummus gemaakt had, vond ik het tijd voor meringues.

Toen ik het artikel van de Groene Meisjes doorlas, kwam ik in de reacties een link naar het blog van Trudi en Jim tegen en ik besloot hun recept te volgen.

Mijn verwachtingen waren niet al te hoog gespannen, omdat ik gewend ben aan mislukte baksels. Zeker bij eerste pogingen. Zal iets te maken hebben met het niet of slecht lezen van de aanwijzingen.

Nu ik dit schrijf, zie ik trouwens dat ik ook deze keer niet het volledige recept gevolgd heb. Ik heb te veel poedersuiker gebruikt. Of te kort sap eigenlijk. Ik vond ze al erg zoet maar misschien zijn ze daarom wel zo goed gelukt 🙂 .

Wat heb ik gebruikt?

  • Sap van één pot kikkererwten van 400ml (het originele recept gebruikt het dubbele)
  • Paar druppels citroensap
  • 1,5 Cup poedersuiker (volgende keer ga ik dus de helft minder doen)
  • Een keukenmachine en heel veel geduld (dat was het lastige deel)

De bereiding

Het sap van de kikkererwten deed ik in de keukenmachine. Daar gingen een paar druppels citroensap bij en toen liet ik het een kwartier op maximale stand kloppen.

Na een kwartier voegde ik met een eetlepel beetje voor beetje de poedersuiker toe terwijl ik de machine (op een iets lagere stand) liet draaien. Dit ging wel gepaard met flinke wolken poedersuiker maar ook daar heb ik vaker last van.

De oven verwarmde ik voor op 100 graden en met een slagroomspuit spoot ik leuke toefjes op de bakplaten. Ik had daar bakpapier opgedaan.

De meringues gingen één uur in de oven en daarna heb ik ze nog anderhalf uur af laten koelen. Tweeënhalf uur wachten en niet weten of het gelukt is. Daar ben ik niet goed in.

Na lang wachten…

meringues-isa

Toen ik ze dan eindelijk uit de oven mocht halen was de beloning groot.

Ze waren perfect!

Niet ingezakt, maar nog precies zoals ik ze opgespoten had. En iedereen vond ze lekker.

Dat is voor herhaling vatbaar, hoewel het natuurlijk niet erg gezond is met al dat poedersuiker. Mijn volgende project met kikkererwtensap wordt nog ongezonder: veganzoenen!

Daarna ga ik wel weer op zoek naar gezonde recepten met kikkererwtensap. Voor wie niet zo vaak kikkererwten eet, ik las dat het ook met sap van andere bonen kan.

Misschien vraag je je af waarom iemand meringues van kikkererwtensap zou willen maken?

Nou, als veganist wil je geen dierlijke producten gebruiken maar wél af en toe een meringue eten! En hoewel ik geen veganist ben, vind ik het erg leuk om vegan recepten uit te proberen.

Laat het me weten als jij de meringues of veganzoenen ook gemaakt hebt.