broodje kaas
2

Een weekje vegetarisch

Vorige week woensdag besloot ik om een weekje vegetarisch te gaan eten naar aanleiding van een artikel van Lisa goes Vegan. Het waarom daarvan lees je in het artikel dat ik schreef.

Een week moet vol te houden zijn, dat was mijn redenering.

Ik eet niet vaak vlees als broodbeleg dus dat miste ik al niet. Het stukje vlees bij het avondeten heb ik vervangen door vleesvervangers. Ook omdat ik wilde weten of ze een beetje te eten zijn.

De eerste avond aten we pasta en de gemarineerde tofu was geen goede vervanger voor de kipfilet die er normaal doorheen gaat. Zacht en slap, geen goede structuur. Hoewel het niet vies was, voegde het niets toe aan de maaltijd.

De volgende avond at ik een groenteburger. Dat was net een omelet met groente. Geen vlees maar de smaak was goed. Mijn middelste dochter Isa vond hem ook lekker. Want hoewel ik niemand ga dwingen om vegetarisch te worden, moet de hele familie wél verplicht proeven 🙂 .

Vrijdag kocht ik heel enthousiast lekkerbekjes, om pas later te bedenken dat ik als vegetariër ook geen vis mag eten. Daar baalde ik wel van en ik heb zelfs even getwijfeld of ik zou vals spelen. Toch niet gedaan en de groenteburger – op herhaling doordat ze per twee verpakt zijn – was ook lekker.

Zaterdag at ik zoete aardappel uit de oven met zelfgemaakte tzatziki van Griekse yoghurt en komkommer. Daar eet ik sowieso geen vlees bij dus geen probleem.

Zondag gingen we een dagje naar Drievliet samen met mijn zus en haar gezin. Broodjes met ham en kaas mee om de kosten te drukken. Die broodjes kaas gingen me wel vervelen. ’s Avonds bij mij zus aten we patat en gelukkig had ze voor mij een kaassoufflé. Een kazig dagje!

Maandag en dinsdag gingen prima met mijn vleesvervanger, dit keer kaasburgers van Valess. Die werden door de hele familie goedgekeurd.

Gisteren was het weer woensdag en at ik bami waar ik een bakje champignons doorheen gegooid heb als vleesvervanger. Dat vonden de kinderen niet lekker maar op deze manier misten we het vlees niet.

Heb ik ‘gezondigd’?

Ja, twee keer. Eén keer toen ik gehaktballen had gemaakt en mijn oudste dochter vond dat er een smaakje aan zat. Ik heb een stukje geproefd om tot de conclusie te komen dat ik te veel kruiden gebruikt had. En één keer toen ik verse en warme grillworst gekocht had, kon ik het niet laten om een plakje te snoepen.

Al met al is het me mee gevallen en ga ik voorlopig zo door. Ik noem mezelf geen vegetariër want ik wil het nog even vrijblijvend houden. Of is dat slap excuus om mezelf niet vast te hoeven leggen?

Ik ben nog niet door mijn vleesvervangers heen en heb gister nog gehaktballen van de Vegetarische Slager gekocht om te proeven, die schijnen erg lekker te zijn. Daarna wil ik – op aanraden van mijn vegan vriendin – veganistische hamburgers maken uit het boek De Vegarevolutie.

Dus twijfel je of je vegetarisch wilt eten? Ga het gewoon een weekje proberen!

En laat dan wel in een reactie weten hoe het was.

 

2 thoughts on “Een weekje vegetarisch”

  1. Wat goed dat je streeft naar een vegetarisch dieet! Ik eet zelf al jaren vega en de laatste tijd vegan. In het eerste jaar van mijn geen-vlees/vis-meer heb ik mezelf ook geen vegetariër genoemd. Dit omdat ik mezelf nog niet wilde labelen mocht ik ‘de fout’ in gaan. Op twee keer een Mckroket na, heb ik daarna nooit meer vlees gegeten. Dit is nu zo’n 4/5 jaar geleden. En in het begin miste ik het soms wel hoor! De geur van vlees enzo. Nu, heb ik daar totaal geen moeite meer meer. Ik bak van alles voor mijn vriend, maar het komt niet eens meer in me op om te proeven. Het hele idee van vlees is me ontzettend tegen gaan staan. Dit hoor je eigenlijk heel vaak van mensen die al een tijdje geen vlees meer eten. Toen ik nog veel vleesvervangers at, waren de Toscaanse Carré van de appie en krokante kaasschnitzel favoriet bij mij, aanraders 🙂 Tofu en tempeh is iets denk ik, waar je echt van moet leren houden en moet leren bereiden. Ik vond tofu echt niet te vreten eerst, haha. De Indische keuken heeft fantastische recepten daarmee. Enne ik durf het bijna niet te zeggen, maar op mijn blog post ik plantaardige en gezonde recepten, misschien vind je het leuk om daar eens te kijken. Andere aanrader is ook http://www.degroenemeisjes.nl, http://www.livingthegreenlife.nl en http://www.vegadutchie.nl
    Veel succes, en ben benieuwd naar je updates 🙂

  2. Mijn overgang naar vegetarisch was vrij spontaan na het artikel van Lisa Goes Vegan. Ik ben zelf verrast dat ik het nog steeds volhoud haha. Het scheelt dat ik inmiddels ontdekt heb hoeveel lekker eten er is zonder vlees. De kaas vind ik een stuk lastiger om te laten staan. Hoewel ik dankzij mijn zelfgemaakte hummus wel een stuk geminderd ben. Ik zag in jouw Vida Food 4 volkorencrackers met hummus en komkommer staan, dat is ook een van mijn favoriete combi’s. Toscaanse carre’s ken ik niet, maar ik ga zo toch naar AH dus dan ga ik even kijken of ik ze kan vinden. Leuk toch om van alles te proberen. De Groene Meisjes en Vegadutchie volgde ik al, maar Linving the green life kon ik nog niet. Ik ga haar zeker ook volgen want elke inspiratie is welkom! 🙂 Liefs, Heleen

Comments are closed.