17

Drie maanden na de gastric bypass

Wat een bijzondere reis! Dat is hoe ik het ervaar. Er zijn nu drie maanden voorbij sinds ik geopereerd ben en wat gebeurt er veel met mij en mijn lichaam.

In het begin was ik vooral bezig met herstellen, toen met opnieuw leren eten en nu ben ik vooral aan het genieten. Het voelt als een groot avontuur, een reis naar een nieuw lichaam. Veel anderen noemen het de 2.0 versie van zichzelf en dat begin ik nu te snappen.

Ik ben inmiddels drieëntwintig kilo afgevallen. Afgelopen donderdag hadden we de 3-maandencontrole en werden we gewogen. Met een gewichtsverlies van 33,9% zat ik net onder de grens van wat de Obesitaskliniek als doel heeft.

Gelukkig kreeg ik niet op mijn kop (daar was ik een beetje bang voor), wel kreeg ik de plusmodule aangeboden. Dat zijn drie individuele gesprekken waarin we gaan kijken wat ik nog kan verbeteren. Het eerste gesprek is pas over een maand dus ik heb zelf al wat aanpassingen gedaan.

Mijn gewichtsverlies ging de laatste weken wat langzamer en automatisch reageerde ik door minder te eten. Na de controle heb ik de map erbij gepakt en ben ik gaan eten volgens de lijst. Sinds donderdag ben ik ruim drie kilo afgevallen, dus blijkbaar vind mijn lijf het prettig om meer voedingstoffen binnen te krijgen en is mijn verbranding weer omhoog gegaan.

Raar om, helemaal tegen je eigen gevoel in, meer te gaan eten. Maar het werkt dus! Volgens mijn eigen berekening zit ik inmiddels op 39% en dat is prima.

Tegelijk is het nogal onzinnig om zo te kijken naar gewichtsverlies omdat het echt wel snel gaat. Gister vroeg oudere dame die ik een tijdje niet gezien had of ik het echt wel was, haha, heerlijk!

Kleren kopen is fantastisch, ik heb nu al zoveel meer keuze en kan kiezen uit goedkopere kleding. Er gaat een wereld voor me open. Ik koop niet teveel want dat vind ik zonde, maar ik wil er wel een beetje leuk bijlopen deze zomer. Met kledingmaat zit ik nu rond maat 48, soms iets groter en soms al bijna maat 46.

Na de zomervakantie ga ik paardrijden bij de manege bij ons in de straat. Ik ben een paar weken terug langs gegaan om te vragen wat hun beleid was. Geen probleem, ze hadden wel een paar sterke paarden waar ik op zou kunnen.

Geweldig om te horen en tegelijk ook doodeng! Niet dat ik bang ben om op een paard te gaan, maar meer omdat het zoveel voor me betekent. Als ik daaraan denk, realiseer ik me echt hoeveel ik mezelf tekort gedaan heb door mijn overgewicht.

Iets anders dat ik tegenkom, is dat ik me niet langer extreem dik voel en daardoor niet meer ‘hoor’ bij de club van ‘hele dikke mensen’. Dat is best raar, fijn aan de ene kant, maar ook wel alsof ik niet langer het recht heb om mee te praten over overgewicht. Idioot natuurlijk.

Maar goed, zo verbaas ik me over allerlei kleine veranderingen en geniet ik met volle teugen van het proces waar ik inzit.

Ook al begint het haaruitval bij mij nu ook te komen, het is zó gaaf om mijn lichaam te zien en voelen veranderen. En misschien wel het leukste is dat er ook een last van mijn schouders valt. Al die negatieve gedachten over dat ik een mislukking ben omdat ik het niet zelf kan. Weg! Ik heb het geaccepteerd en ben dankbaar dat ik deze kans gekregen heb. Blij ook dat ik het aangedurfd heb om mijn angsten te overwinnen en de stap te zetten.

De rest van mijn groep gaat ook prima, een groepsgenootje zat net als ik ook op 33,9% en de rest meer. Behalve haaruitval heeft niemand echte problemen of dumpingen.

Kan ik het aanraden? Ja, zeker! Je moet er wel aan toe zijn en het helpt als je al bewust bezig bent met je gezondheid. Maar voor mij voelt het als een feestje!

*  De foto’s hierboven zijn van vóór de operatie, 10 kilo lichter en (vandaag) 23 kilo lichter.

 

17 thoughts on “Drie maanden na de gastric bypass”

 1. Wauw Heleen, wat goed van je, wat heb je weer een mooi en duidelijk stuk geschreven.
  Heel erg trots op je. Volgens mij moet je flink ballen hebben om hier aan het beginnen, vol te houden en creatieve manieren vinden om door te gaan.
  Dikke kus xxx

 2. Je mag heel trots zijn Heleen wat een prestatie van je! Sterker nog wij zijn allemaal super trots op je, wat doe je het goed en wat onwijs gaaf dat het nu zo duidelijk zichtbaar is. Gister zei je dat je er nog niet bent, jij gaat zeker met heel veel succes je einddoel halen.

 3. Geweldig Heleen! Ik ga ok nog reageren op je fb, maar: kun je iets zeggen over de haaruitval? Dat verrast me nl. Verder: heb je ook niet dat je, als je in winkelruiten naar jezelf kijkt, dat je dan een beetje schrikt voordat je door hebt dat je het zelf bent? Dat had ik toen ik er 18 kwijt was, ha ha. Nou meid, ga zo door, je ziet er fantastisch uit!

 4. Wat mooi te lezen hoe bewust je deze ervaringen beleeft! Wat kan jij het op een voor mij begrijpelijke wijze onder woorden brengen. Dank en alle goeds gewenst bij het vervolg van dit avontuur

 5. Ja, ik begin zelf ook steeds meer vertrouwen te krijgen dat ik ver ga komen. Zeker nu ik het steeds meer ga ervaren. En het is geweldig om zoveel steun te krijgen!

 6. Haaruitval ontstaat doordat je zo weinig voedingstoffen binnen krijgt en zo snel afvalt. Het lichaam gaat zich dan richten op de belangrijke functies. Haar en nagels horen daar niet bij. Het haaruitval scheelt per persoon en begint meestal vanaf de derde maand. Na een jaar moet dat weer stabiliseren zoals alles dan stabiliseert. Het is gelukkig (nog) niet erg, maar ik verlies nu wel meer haren dan normaal bij het wassen en borstelen.
  Ik schrik nog niet van mezelf, maar als ik zo doorga, gaat dat wel komen ja. Nou ja, telkens een leuke verassing 🙂

 7. Dank je voor dit mooie compliment. Natuurlijk schrijf ik het voor mezelf maar ik vind het wel fijn om te horen dat anderen het met plezier lezen en hierdoor ook meer inzicht krijgen in het proces waar ik doorheen ga.

 8. Hoi Heleen, wat een positief verhaal! En het is met de foto’s erbij ook goed zichtbaar. Gefeliciteerd met het resultaat tot nu toe en ga zo door. Hartstikke fijn dat het goed gaat, ik vind het echt heel knap van je!

 9. Wat heb je dit mooi geschreven Heleen!
  Elke keer als je de winkel inkomt zie ik dat je bent afgevallen! Lekker en verantwoord eten, daardoor afvallen!
  Zie het niet als jezelf tekort hebben gedaan de afgelopen jaren, maar wat jij jezelf vanaf nu gunt. Wat een mooi cadeau om dan te mogen paardrijden!
  Je mag heel trots zijn op jezelf dat je deze stap hebt genomen.
  Grtz Laura Hoogers

 10. HELEEEEEEEEN, wat zie ik,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Toppie, toppie, wat een verbetering, ik had in de wandelgang al gehoord dat het goed ging, dus dacht ik, nu maar even een berichtje. Ben blij voor je dat het goed gaat en hoop, nee weet zeker dat hel allemaal goed komt, het duurt even maar dan krijg je ook wat. En dan mag je zeker paard gaan rijden dat zal je goed doen, je mag jezelf ook wel even verwennen hoor. denk daar ook aan. Wel ik hoop je misschien binnenkort te zien op de boerderij, Marja en ik willen op een woensdag komen maar wanneer we dat doen moeten we nog bekijken, in elk geval na de vakanties. Heleen, ga zo door, we houden contact. Heel veel liefs van ,

  Joke de Lange

 11. Hoi Denise, Sorry voor mijn late reactie. Het gaat heel goed met mij. Ik zit nog op hetzelfde gewicht als een jaar na de operatie en daar ben ik heel blij mee. Het is best nog wel eens moeilijk maar ik probeer nu vooral goed naar mijn lichaam te luisteren. En me niet meer gek te laten maken door hypes rondom afvallen. Ik kwam laatst iets tegen over intuïtief eten en dat is voor mij een goede manier om positief te blijven en ik weet ook zeker dat ik dit zo kan blijven volhouden.

Comments are closed.