weegschaal
10

Dit is geen blog over afvallen!

Dacht ze gefrustreerd.

Ik ben nu twee maanden aan het bloggen over mijn zoektocht naar een groener leven.

In mijn artikel over een suikerdip schreef ik een paar regels over mijn overgewicht en mijn dilemma over wel of geen maagverkleining.

Dat ene artikeltje dat maar half over groener leven gaat, is mijn best gelezen artikel tot nu toe. Ik ben zelfs benaderd door Flair voor een artikel over mijn dilemma.

Toen laatst iemand me aansprak met de vraag: “Jij hebt toch een blog over afvallen?” probeerde ik uit te leggen dat mijn blog niet over afvallen ging maar over het totaalplaatje van groener en milieubewuster leven.

Ik hoorde zelf hoe krampachtig het klonk.

Mijn gewicht is namelijk sinds de lagere school een altijd aanwezige factor. Het is dus onzinnig om te denken dat een blog over mijn leven niet over gewicht en afvallen gaat.

Vrijwel de hele dag – en soms ook ’s nachts – is een deel van mij bezig met mijn dikzijn en dat het me niet lukt om af te vallen.

En dat terwijl ik afvallen zó verkeerd vind!

Waarom hebben we ooit verzonnen dat we niet goed zijn zoals we zijn? En als we een paar kilo afvallen, dan zijn we ineens wél goed. Dat klopt toch van geen kant!

Wat is er mis met een persoon die vijf of tien kilo te zwaar is?

Als ik op mijn twaalfde tevreden was geweest met mijn lichaam, dan was ik nu niet zo zwaar geweest.

Hoe ik dat weet? Door iets dat gebeurde toen ik een gewicht van honderddertig kilo bereikte. Ik ‘herkende’ mezelf en mijn lichaam ineens. Dit beeld van mezelf dat ik nu zag in de spiegel bestond al veel langer in mijn hoofd.

Ik kwam tot de verbijsterende ontdekking dat ik zo dik was als ik me mijn hele leven al voelde.

En daarmee realiseerde ik me pas echt hoe slecht ik me al die jaren over mezelf gevoeld heb. Toen ik uitging, op school, op mijn werk, op verjaardagen, bij het boodschappen doen. Altijd en overal dat dikke gevoel.

LondenIk herinner me een moment dat ik mijn koffer pakte voor een vakantie naar Londen met twee (slanke) vriendinnen. Wat vond ik mezelf dik! Ik had niets om aan te trekken en vond alles lelijk staan.

Toen ik laatst een vakantiefoto tegenkwam, werd ik er verdrietig van.

Wat zinloos. Wat zonde van dat meisje dat eigenlijk best oké was met haar maatje 46.

Daarom probeer ik het nu om te draaien. Te accepteren dat ik oké ben, ook al ben ik te zwaar. Dat ik er leuk uit kan zien en de moeite waard ben. En dat eten geen probleem hoeft te zijn.

Ik kook vaker gezonde dingen, want ik vind het leuk om nieuwe recepten te proberen. En het voelt goed om met een paar pure producten, iets op tafel te zetten dat lekker én gezond is.

Want natuurlijk wil ik heus wel slanker worden.

En misschien gaat dit blog dus toch over afvallen.

 

10 thoughts on “Dit is geen blog over afvallen!”

 1. Hoi Heleen, maar dit wist ik al heel lang. Jij bent en blijft een te gekke meid. Wees te vrede en jezelf. Succes.

 2. Ik heb je blog bekeken en zag je dilemma in flair. Ik vind het bijzonder om te lezen dat je een maagverkleining overweegt. Je verteld namelijk veel over over je levenstijl, dat deze eigenlijk verkeerd zou zijn, dat je het moeilijk vind om dit aan te passen zodat je wel een ‘goede’ levenstijl zou hebben. Maarja wat is nu een goede levensstijl?! Als ik jou verhaal Lees heb je veel diëten gevolgd waarbij niet echt het veranderen van je levensstijl aan bod komt. Probeer daar wat meer in te zoeken. Mensen die je kunnen helpen om een gezonde levensstijl aan te leren. Dit is lastig en hierbij heb je veel steun nodig. Evt iets in een groep? Heb je je hele leven wat aan. Het gaat om keuzes maken en daar helpt een maagverkleining niet bij. Vooral als ik je ervaring met een maagband Lees. Ik heb mensen om me heen met een maag verkleining. Zij zijn juist nog meer met eten bezig als ervoor. Als je weinig kunt eten kiezen mensen toch vaak voor het lekkere..en daarnaast je zot je hele leven vast aan pillen..kalk voor de botten en vitamines..omdat je lichaam niet voldoende krijgt. Ik raad aan om in je levensstijl hulp te zoeken, en het eetprobleem wat blijkbaar psychisch zit, (keuzes maken) op te lossen met lichamelijke operaties. Succes!

 3. Hoi Niini, wat leuk dat je mijn dilemma in Flair gelezen hebt en bedankt voor je bemoedigende reactie! Ik vond het wel spannend om mijn verhaal zo aan ‘de hele wereld’ te vertellen. Met mijn groenere leefstijl probeer ik nu om mijn levensstijl aan te passen en dat gaat verder dan alleen eten. Het blijft lastig omdat ik gewend ben om zo gefocust te zijn op eten maar met kleine stapjes gaat het de goede kant op. Voorlopig schuif ik de operatie ook zeker nog even voor me uit. Groetjes, Heleen

 4. Hoi Heleen,
  Heb je blog net bekeken en ook je verhaal in flair gelezen.
  Afvallen blijft een gevecht voor het leven, maar het allerbelangrijkste is ben je tevreden met jezelf? De enige die dat echt zal kunnen veranderen ben jezelf. Een maagverkleining zal echt niet resulteren tot een gelukkiger iemand. Misschien dat bepaalde handelingen makkelijker kunnen gaan maar hangt daar je geluk van af….. Zonde. Zelf ben ik ook iemand die al enige jaren met overgewicht kampt en er is geen dieet op de wereld wat ik niet heb geprobeerd. Dus ken je worsteling wel. Onlangs heb ik me aangesloten bij reset your life hierbij is afvallen niet het hoofddoel maal wel je levensstijl en jewordt geholpen bij een andere manier van denken, doordat ik nu sterker in mijn eigen schoenen sta heb ik ook meer rust in de haat liefde verhouding met eten….

  Ik raad je aan om ook zoiets in je omgeving op te zoeken(www.reset your life.nl zit in een aantal plaatsen maar weet natuurlijk niet waar je vandaan komt) en met steun van andere wat positiever over jezelf te denken dan gaat volgt het gewicht vanzelf.Laat je tevens niet weerhouden om leuke dingen met je kinderen te ondernemen het zou zonde zijn als je jezelf dingen ontzegt want ook jij mag genieten.

  Heel veel sterkte met je zoektocht naar een passende levensstijl

 5. Hoi Menk,

  Dank je voor je bemoedigende reactie. Ik ben het met je eens dat een maagverkleining me niet gelukkiger zal maken. Dat is, denk ik, ook een van de redenen dat ik het nog niet wil. Dat ik begonnen ben met dit blog en daarmee vooral het totaalbeeld van hoe ik wil leven bespreek, zorgt dat ik steeds weer mezelf herinner dat het gaat om veel meer dan alleen gewicht verliezen.
  Reset your Life zit niet in mijn omgeving maar ik heb me aangemeld voor de nieuwsbrief.
  Groetjes, Heleen

Comments are closed.