sla uit eigen tuin
0

Biologisch of niet

Biologisch of niet-biologisch? Geen moeilijke keuze.

Uit Spanje of uit Nederland? Da’s ook makkelijk!

Maar uit Spanje en biologisch of uit Nederland en niet-biologisch?

Biologisch maar verpakt in plastic of niet-biologisch en onverpakt?

Waar kies je voor? En, waar kies je dus niet voor?

Ik vind dat lastig maar ik heb er over nagedacht. Mijn keuze is dat ik lokaal eigenlijk belangrijker vind dan biologisch. Liever een bespoten bloemkool bij een tuinder in de buurt dan een onbespoten bloemkool uit Verweggistan. En in de supermarkt ga ik ook liever voor iets uit Nederland dan uit het buitenland.

Met of zonder verpakking is helemaal lastig. Laatst verscheen er een artikel van Milieucentraal over het nut van plastic verpakkingen voor de houdbaarheid van groente en fruit. Zorgt voor minder voedselverspilling maar wel voor meer plastic afval.

En dan heb ik het nog niet eens over het prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch. Ik kan me namelijk niet álles veroorloven.

Kortom, ik vind het ingewikkeld. Ik kies er daarom vooral voor om niet al te streng voor mezelf te zijn. Elke stap richting groen is er één. Als er geen biologische, onverpakte groenten uit Holland in de schappen liggen, maak ik de keuze waar ik me het prettigst bij voel.

En misschien begin ik toch maar een eigen moestuintje want dan hoef ik niet te kiezen. Maar wat als mijn mooie groente dan wordt opgegeten door luizen?

Nou ja, dat zien we dan wel weer en tot die tijd, goed nadenken en in ieder geval bewust kiezen!