groene kleuren in het park
0

5 tinten groen

Oké, 5 tinten groen is een idiote titel voor een blog en dan staat er ook nog een foto van mijn hond bij. Maar goed, Marietje hoort bij mijn gezin en de groene kleuren in het park passen bij het onderwerp :-).

Als startend ‘groentje’ haal ik veel inspiratie van internet en volg ik blogs van mensen die al verder zijn. Ik merk dat ik zelf nog zoekend ben in wat groen voor mij betekent. Hoewel de grote lijn hetzelfde is, zijn er verschillende redenen om groener te gaan leven. Hier zet ik er een aantal op een rijtje.

Waarom?

Omdat ik op internet vaak discussies zie die gaan over de motivatie van mensen. Mensen oordelen over elkaar en zijn daarin hard en kritisch naar elkaar. Wat mij betreft is elke reden om groener te leven een goede en moeten we elkaar daar niet over aanvallen.

En om het positief te houden; bij elke motivatie bloggers die de moeite waard zijn om te volgen.

Energie- en geldbesparing

De kachel een graadje lager, spaarlampen, alle apparaten uit, minder water gebruiken en vaker op de fiets. Dat zijn de algemene zaken waarvan iedereen weet dat ze goed zijn voor het milieu en voor je portemonnee. De Belgische blogger Green Evelien heeft haar eco-lifestyle op alle gebieden doorgevoerd en bespaart daar veel mee. Zo ver als Evelien zie ik mezelf niet gaan, maar ik heb wel enorme bewondering voor haar.

Dieren

Geen vlees, geen vis, geen zuivel, eieren en honing en ook geen wollen kleren of leren schoenen. Veganisten gebruiken helemaal geen dierlijke producten. Vegetariërs eten geen vlees en vis maar wel zuivel en eieren. Hoewel ik niet vegan ben, vind ik het wel leuk om vegan recepten te proberen. Mijn inspiratiebronnen zijn de blogs van de Groene meisjes en Lisa goes Vegan. Op beide blogs komen veel lekkere en makkelijke vegan recepten langs. Als ik iets nieuws wil proberen, ga ik eerst hier kijken.

Gezondheid

In de snelle maatschappij van tegenwoordig weten we zelf niet wat we allemaal binnenkrijgen doordat al ons eten bewerkt is. Suikers, e-nummers en andere chemicaliën, op de etiketten staat wat er in zit maar het vraagt een studie om die te begrijpen. Door biologisch te eten – het liefst onbewerkte producten – weet je in ieder geval zeker dat je geen chemische bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt. De Groene Vrouw is voedingsdeskundige en blogt over gezondheid, over het gebruik van natuurlijke producten en altijd met een kritische blik. Heerlijk blog om te volgen, vooral omdat ze geen blad voor de mond neemt.

(Plastic) afval

Er is een overdaad aan verpakkingsmateriaal waarvan het meeste van plastic is. In de oceanen bevindt zich een soep van microscopisch kleine deeltjes plastic die door zeedieren gegeten wordt. Verder hebben we te kampen met een groeiende afvalberg. Dus door zelf tasjes, potjes en bakjes mee te nemen voor boodschappen, door sowieso minder producten in huis te hebben verminder je de hoeveelheid afval. Blogger Emily Jane Lowe van Leven zonder Afval heeft hier een ook boek over geschreven.

Engelstalige blogs die ik volg sinds ik mee doe aan Plasticfree July zijn Trading my own path van Australische Lindsey  en Zero Waste Chef Anne Marie uit San Francisco.

Minimaliseren

Veel mensen hebben genoeg van al het materialisme van nu. Ze willen terug naar een eenvoudiger leven. Dit betekent minder spullen maar vaak ook bewuster omgaan met hoe je leeft en van daaruit keuzes maken voor pure producten die minder belastend zijn voor het milieu. Leuke blogs over minimaliseren zijn Lijstjes.info van Jelle Derckx en Marjolein in het klein. Marjolein gaat binnenkort in een Tiny House wonen en vertelt op haar blog over haar ervaringen.

Elke reden is een goede reden

Er zijn ongetwijfeld nog meer redenen te bedenken om groener te gaan leven en het maakt ook niet uit waarom je het doet. Als je geen dierenleed kunt aanzien is dat prima, maar als je groener leeft om geld te besparen is dat ook oké.

Ik denk wel dat het goed is om voor jezelf helder te hebben waar jouw motivatie vandaan komt. Dan kun je prioriteiten stellen en keuzes maken. Blijf bij jezelf en doe wat goed voelt. Ik ben er van overtuigd dat het dan makkelijker gaat en dat je het langer volhoudt.

Mijn motivatie komt overwegend voort uit de wens om te minimaliseren. Minder troep, minder ballast zowel in huis als in mijn lijf. Minder afval en meer pure producten horen daar automatisch bij.

Staat jouw motivatie hier ook tussen of is het iets heel anders? En ken jij nog bloggers die ik moet volgen?